Geschiedenis

Ordal is een bedrijf met een lange familiegeschiedenis, één die teruggaat tot in het jaar 1938, wanneer de gebroeders Schelkens op zoek gingen naar een grondwaterbron in de streek rond Ranst, om zo een klein bedrijfje op te richten waar ze limonade en krieken in bokalen konden verkopen. In de Kromstraat 68 werd na meerdere boringen het zuiverste grondwater opgemeten, waarna de broers beslisten hun onderneming daar te vestigen.

De bron, die ondertussen nog altijd in gebruik is, bevindt zich op ongeveer 48 meter diepte, en is van uitzonderlijke kwaliteit. De zandbodem die men in onze streken terugvindt, zorgt voor een optimale filtratie van de afvalstoffen en voegt naarmate het water verder naar beneden sijpelt ook enkele mineralen toe die Ordal zijn karakteristieke smaak geven. Dit maakt van Ordal een gemiddeld mineraal houdend water. Het duurt gemiddeld 20 jaar alvorens het volledig gezuiverde regenwater de bron bereikt, wat dus betekent dat het regenwater dat vandaag rond het bedrijf valt rond 2030 in Ordal’s flessen verkocht zal worden. Hun eerste productiegebouw was een simpele garage, waarin men met een grondwaterpomp het water naar boven haalde om daarna door een volledig handmatig proces de limonade te brouwen en te bottelen.

Belangrijk om te vermelden is dat het bedrijf toen nog onder een andere naam opereerde: Orval. In die tijd, was het namelijk een gewoonte van Vlaamse brouwers om hun product de naam te geven van een bron gelegen in de Ardennen. Zij kozen toen voor Orval, een bron gelegen in de provincie Luxemburg, die bekend is vanwege zijn trappistenbier. Later heeft men de naam moeten veranderen vanwege een nieuwe federale wet die alleen de inwoners van de plaats van de echte bron het recht gaf hun drank naar de bron te vernoemen.

In die tijden heerste er nog geen watercultuur zoals we die vandaag kennen. De dranken die men kocht waren dus voornamelijk alcoholische dranken en limonades. Ordal heeft dus ook geruime tijd alleen limonade en krieken in bokaal verkocht. De krieken zijn later uit het assortiment gehaald en vervangen door een assortiment van water. Deze verandering in het assortiment was een logische stap aangezien de markt voor fleswater toen sterk begon te groeien, en ook omdat Ordal alles in huis had om fleswater te produceren.

De glazen flessen werden behouden en blijven tot op vandaag nog altijd een van de belangrijkste kenmerken die Ordal onderscheiden van de anderen. In 1970 traden de kleinkinderen van de broers Schelkens in het bedrijf. Zij hebben het bedrijf naar een hoger niveau getild en het uitgebouwd tot het niveau dat we vandaag kennen.

Ook hun kinderen zijn vorig jaar begonnen aan hun carrière in het bedrijf, waardoor het voortbestaan van de familieband met het bedrijf voorlopig nog verzekerd is. Rond 2010 besloot het bedrijf zijn eerste stappen te zetten in het buitenland door overname van een lokale fruitsapfabrikant in Nederland, nl. Weldenhof. Het betrof hun eerste overname, en het bleek meteen een goede zet. De hoge-kwaliteitssappen die Weldenof produceert bevatten 100% vruchtensap en zijn vooral verkrijgbaar in de speciaalzaak. Ook de Franse markt is al in het Noorden door hen betreden.